Fortsätt till huvudinnehåll

När tack känns för litet


I helgen har vi tackat Anandaroopa och Karmaroopa (Maria och Zeljko Rotim) som lett yogaskolan under 21 år. Det går inte att säga tack nog till någon som burit yogaskolan under så lång tid och funnits på centret dag och natt för att vi ska kunna komma och få yoga. Och som visat på yogan under lektioner och i vardagen för att sprida den vidare.

Uppsala Yogaskola startade egentligen redan på 70-talet när Swami Nirvikalpananda kom hem från Mungir i Indien med uppdraget att sprida yoga i Uppsala. Hon började lära ut yoga i sin lägenhet och hade 8 platser åt gången i vardagsrummet. Verksamheten växte då efterfrågan på yoga var stor och 1981 etablerades Uppsala Yogaskola. Nirvi fick hjälp av sin (blivande) make Swami Omananda och tillsammans drev de både Stockholms Yogaskola och Uppsala Yogaskola tillsammans. Det var viktigt för dem att sprida yoga till alla oavsett yrke, bakgrund, kön eller religion. De insåg snart att de behövde ytterligare hjälp med detta uppdrag så de startade yogalärarutbildning i Hälsingland 1986. Där växte även en kursgård/ashram fram, där Nirvi är verksam än idag.



När Nirvi och Omananda flyttade fokus till att leda ashram och yogalärarutbildning på kursgården i Hälsingland fick Anandaroopa och Karmaroopa uppdraget att leda Uppsala Yogaskola vidare. De har fortsatt att vårda visionen att sprida yoga till alla och delat med sig av sina erfarenheter och sina personligheter. Och det har varit viktigt att förmedla vad yoga är egentligen. Karmaroopa har formulerat det som "yoga är ett sinnestillstånd där du inte saknar någon, inte vill vara någon annanstans och inte vill vara någon annan." De orden kan förstås betyda olika saker för olika personer, men ger en glimt av vad det kan betyda när vi får kropp, sinne och själ i balans. Anandaroopa har betonat den lugna yogan som meditation i rörelse och stillhet.

Under de senaste åren har både Anandaroopa och Karmaroopa behövt fokusera mycket på familjen och sin dotter med speciella behov. Det har blivit ohållbart att också kunna utveckla yogaskolan när dottern behöver vård och stimulans dygnet runt. När de accepterat att så var fallet har de länge velat föra över ledarskapet av yogaskolan till någon som kan fortsätta att låta yogaskolan vara ett levande center där alla kan växa



Så vad gör en yogi? Använder sankalpa för att få en ny ledare till yogaskolanJag hade ingen aning om att det skulle bli jag som fick axla nästa period av yogaskolan när jag började yoga på denna underbara plats. Jag bara trivdes och såg att det behövdes hjälp med stort som smått. Och sen en dag började de kalla mig chef och sen började vi prata om att ärva yogaskolan och uppdraget att förmedla yoga till andra. Och så strax innan jul överförde vi ägarskapet. Yogaskolan går in i sin tredje fas.

Det är med stor vördnad jag fortsätter att leda yogaskolan efter dessa fyra fina yogis som gått före. Att säga tack för allt de skapat grunden till känns alldeles för lite. Men det ska ändå sägas. Tack för allt ni är gör och ger! Och jag är så glad att ni fortsätter som yogalärare i den mån det är möjligt. Tack från oss alla till er!


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ett paket yoga

  Ibland får jag frågan "måste man köpa hela paketet och skriva under på allt inom yoga?" . Jag tror inte att yoga är något paket som man ska köpa, men det är ett oerhört stort system av tekniker, livsstil och synsätt som uppstått när yogis studerat vad det är att vara människa (eller kanske till och med vad det är att vara levande).  Alla vi som undervisar yoga har fördjupat oss i det stora ämnet och försökt förstå vad yoga är och vad livet är. När vi sen undervisar yoga försöker vi bryta ner yogans övningar och filosofi till lagom stora bitar för dig att utforska, erfara och se om det resonerar med dina erfarenheter av livet. Vi provar själva samma sak och lär ut det vi upptäckt. Satyananda yoga är en integral yogagform som innefattar flera yogaformer (inte bara fysisk yoga). Jag är övertygad om att varje människa har ett eget modersmål som vi förstår yogan bäst på. För någon är det via de fysiska positionerna (asanas). för en annan genom andingsövningar (pranayama), via y

Tillsammans är vi Uppsala Yogaskola

Jag översköljs av tacksamhet när jag ser alla bilder från året som gått! Underbara människor och fullt av nyfikenhet, värme och kunskap. Stillhet, energi, närvaro, djup. Frihet. Skratt. Och ärlig längtan efter att leva äkta och utforska yogans djup tillsammans. Det vill vi fira med mer tid tillsammans! Torsdag 13 mars har vi Swami Maitreyi här för Yoga i vardagen och naturen och efter det från ca 19.15 bjuder vi på smörgåstårta, te och efterrätt och umgås tillsammans.  Sen övergår vi till kirtan och eldceremoni (havan), speciellt dedikerat till hälsa på alla plan för alla under sommaren.  En varm kram från oss alla inför sommaren! Boka din biljett via bokningssystemet som vanligt. Om du bara har möjlighet att komma en del av kvällen så hör av dig bara på info@uppsalayogaskola.se Ser fram emot många fler såna här härliga stunder tillsammans!