Fortsätt till huvudinnehåll

Diwali - fest, gemenskap & djup



"Det är som att kliva in i en liten indisk by, jag har aldrig varit med om något liknande. Det är jätteintressant att vara här! Och då har jag ändå yogat förut och sjungit lite aum." Förstagångsbesökare under Diwalifesten 10 nov.

Jag är så glad för festen förra lördagen. Det blev så härligt. Till och med festligt hemtrevligt. Det har varit så många härliga människor som hjälpt till att hänga upp lampor och belysning till axlarna värkte av träningsvärk,  hacka grönsaker och koka ris och baka äppelpaj, dekorera med blommor och duka bord. Och sen ännu fler som bara kom och umgicks hela kvällen. Ett trettiotal yogis av olika bakgrund och åldrar som alla kände sig hemma i salen och gemenskapen. 



Efter middagen hade vi en kortare kirtan med bhaktiyoga (ungefär sån musik som Krishna Das eller Deeva Premal sjunger). Harmonium och trummor fick guida framåt i melodierna.

Och sen ledde Henrik och Amritasagar en eldceremoni där vi praktiskt fick hjälp att genom ritual med lappar och eld släppa det vi vill släppa och sträcka oss mot det vi vill ha mer av i livet. Ritualen avslutades med 108 gånger mahamrityunjay mantra, ett mantra som vi sjunger för ökad hälsa och välbefinnande på alla plan för oss själva eller andra. 



Det var länge sen vi sjöng 108 gånger mantra på Uppsala Yogaskola. För ett par decennier sedan fanns det på schemat varje lördag. Nu fick vi stämma in i mantrat tillsammans. Det bra med att sjunga så många gånger är att man hinner lära sig melodi och text. Det kan vara lätt att haka upp sig på sanskritorden och hamna i analyser om vad det egentligen betyder som man sjunger och sen missa det fina i att bara falla in i rytmen och ge sinnet något att förankra sig i. En intention och några ord i en melodi som gör att sinnet blir enkelriktat. Så klart att det kan hända att man tappar fokus en stund nu och då under sjungandet, men det är bara att komma in i rytmen igen och föra sinnet tillbaka till fokus igen. Och så låta vibrationerna av ord och ljud få genljuda inom oss. Det bildas en speciell akustik i våra inre rum av mantras. Det är som att hela insidan renas och kommer i balans.  Och sen stillheten när sista versen klingat ut. Stillhet och Närvaro, den där sortens närvaro i nuet som är mättad och fullständigt närvarande.



Alla glada festdeltagare börjar röra på sig igen och gå hemåt. Vi plockar ner alla vackra ljus i salen (förutom några som får vara kvar). Hela helgen kommer och går det människor i salen. Innan festen familjeyoga och ungdomsyoga, och dagen efter festen dansmeditation med pappatema (på farsdag) och sen gongbad och vinyasa. Det stannar folk och äter lunchrester mellan aktiviteterna eller efterrättspaj som blivit över. Jag stannar nästan hela söndagen också och möter folk. Och jag tänker att just den här helgen är vår sankalpa (intention, önskan, riktning) för Uppsala Yogaskola så tydlig och synlig; ett levande yogacenter där alla kan växa. Mer av det! 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

När tack känns för litet

I helgen har vi tackat Anandaroopa och Karmaroopa (Maria och Zeljko Rotim) som lett yogaskolan under 21 år. Det går inte att säga tack nog till någon som burit yogaskolan under så lång tid och funnits på centret dag och natt för att vi ska kunna komma och få yoga. Och som visat på yogan under lektioner och i vardagen för att sprida den vidare. Uppsala Yogaskola startade egentligen redan på 70-talet när Swami Nirvikalpananda kom hem från Mungir i Indien med uppdraget att sprida yoga i Uppsala . Hon började lära ut yoga i sin lägenhet och hade 8 platser åt gången i vardagsrummet. Verksamheten växte då efterfrågan på yoga var stor och 1981 etablerades Uppsala Yogaskola. Nirvi fick hjälp av sin (blivande) make Swami Omananda och tillsammans drev de både Stockholms Yogaskola och Uppsala Yogaskola tillsammans. Det var viktigt för dem att sprida yoga till alla oavsett yrke, bakgrund, kön eller religion . De insåg snart att de behövde ytterligare hjälp med detta uppdrag så de startade yog...

Glädje, Energi, Närvaro

Jag var i alla fall fast övertygad över en sak - hur mycket jag än tyckte om yoga skulle jag inte bli en sån där yogafrälst som pratade om yoga jämt. Den övertygelsen höll inte så länge. Ju mer jag fick av yoga i livet, desto mer ville jag ge tillbaka. Mitt sätt att ge tillbaka blev att engagera mig på Uppsala Yogaskola och ge det jag kan bäst - struktur, engagemang, föra människor samman, ge nya idéer, effektivisera... och så började den kreativa ådran koka. Och helt plötsligt upptäckte jag att jag var chef på Uppsala Yogaskola. Det var inget jobb jag sökt eller ens tänkt mig från början. Jag ville bara få ett hem så bra organiserat som möjligt och så fullt av liv och glädje som det bara gick. För mig ger yoga Glädje, Energi och Närvaro. Det finns ingen inbördes ordning på de tre, för de samverkar och växelverkar och kommer tillsammans. Närvaro i nuet, närvaro i livet och närvaro bland andra. (Kom ihåg att den processen går långsamt säger jag till er alla som känner mig och vet h...

Vårschema 2022!

  Schema uppdaterat 28 dec 2021 med fler kurser på onsdagar - Schema för VT2022 på Uppsala Yogaskola -  Möjligheter att utveckla energi, glädje, närvaro till dig och din vardag. Anmäl hel kurs i bokningssystemet under fliken Boka Hel kurs här , så har du garanterad plats varje vecka.  Det går även att boka enstaka klasser i mån av plats med klippkort eller betala per gång. Men vi lovar, du får allra mest ut av din praktik om du bestämmer dig för att gå varje gång en viss dag och tid. Det är ett committment som lönar sig i vardagen.  Här är vad några som praktiserar yoga hos oss sagt under höstens kurser: "Min pojkvän säger att jag är mycket mer harmonisk och lugn sen jag började med yoga." "Onsdagar är heliga för mig, då får jag inte boka in något annat." "Å, det här är yoga på riktigt." "Wow, jag har aldrig mediterat förut, det var ju helt amazing, det måste jag göra varje dag." "Jag möter nya lager av mig själv varje gång." "Jag ...