Fortsätt till huvudinnehåll

Diwali - fest, gemenskap & djup



"Det är som att kliva in i en liten indisk by, jag har aldrig varit med om något liknande. Det är jätteintressant att vara här! Och då har jag ändå yogat förut och sjungit lite aum." Förstagångsbesökare under Diwalifesten 10 nov.

Jag är så glad för festen förra lördagen. Det blev så härligt. Till och med festligt hemtrevligt. Det har varit så många härliga människor som hjälpt till att hänga upp lampor och belysning till axlarna värkte av träningsvärk,  hacka grönsaker och koka ris och baka äppelpaj, dekorera med blommor och duka bord. Och sen ännu fler som bara kom och umgicks hela kvällen. Ett trettiotal yogis av olika bakgrund och åldrar som alla kände sig hemma i salen och gemenskapen. 



Efter middagen hade vi en kortare kirtan med bhaktiyoga (ungefär sån musik som Krishna Das eller Deeva Premal sjunger). Harmonium och trummor fick guida framåt i melodierna.

Och sen ledde Henrik och Amritasagar en eldceremoni där vi praktiskt fick hjälp att genom ritual med lappar och eld släppa det vi vill släppa och sträcka oss mot det vi vill ha mer av i livet. Ritualen avslutades med 108 gånger mahamrityunjay mantra, ett mantra som vi sjunger för ökad hälsa och välbefinnande på alla plan för oss själva eller andra. 



Det var länge sen vi sjöng 108 gånger mantra på Uppsala Yogaskola. För ett par decennier sedan fanns det på schemat varje lördag. Nu fick vi stämma in i mantrat tillsammans. Det bra med att sjunga så många gånger är att man hinner lära sig melodi och text. Det kan vara lätt att haka upp sig på sanskritorden och hamna i analyser om vad det egentligen betyder som man sjunger och sen missa det fina i att bara falla in i rytmen och ge sinnet något att förankra sig i. En intention och några ord i en melodi som gör att sinnet blir enkelriktat. Så klart att det kan hända att man tappar fokus en stund nu och då under sjungandet, men det är bara att komma in i rytmen igen och föra sinnet tillbaka till fokus igen. Och så låta vibrationerna av ord och ljud få genljuda inom oss. Det bildas en speciell akustik i våra inre rum av mantras. Det är som att hela insidan renas och kommer i balans.  Och sen stillheten när sista versen klingat ut. Stillhet och Närvaro, den där sortens närvaro i nuet som är mättad och fullständigt närvarande.



Alla glada festdeltagare börjar röra på sig igen och gå hemåt. Vi plockar ner alla vackra ljus i salen (förutom några som får vara kvar). Hela helgen kommer och går det människor i salen. Innan festen familjeyoga och ungdomsyoga, och dagen efter festen dansmeditation med pappatema (på farsdag) och sen gongbad och vinyasa. Det stannar folk och äter lunchrester mellan aktiviteterna eller efterrättspaj som blivit över. Jag stannar nästan hela söndagen också och möter folk. Och jag tänker att just den här helgen är vår sankalpa (intention, önskan, riktning) för Uppsala Yogaskola så tydlig och synlig; ett levande yogacenter där alla kan växa. Mer av det! 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

När tack känns för litet

I helgen har vi tackat Anandaroopa och Karmaroopa (Maria och Zeljko Rotim) som lett yogaskolan under 21 år. Det går inte att säga tack nog till någon som burit yogaskolan under så lång tid och funnits på centret dag och natt för att vi ska kunna komma och få yoga. Och som visat på yogan under lektioner och i vardagen för att sprida den vidare. Uppsala Yogaskola startade egentligen redan på 70-talet när Swami Nirvikalpananda kom hem från Mungir i Indien med uppdraget att sprida yoga i Uppsala . Hon började lära ut yoga i sin lägenhet och hade 8 platser åt gången i vardagsrummet. Verksamheten växte då efterfrågan på yoga var stor och 1981 etablerades Uppsala Yogaskola. Nirvi fick hjälp av sin (blivande) make Swami Omananda och tillsammans drev de både Stockholms Yogaskola och Uppsala Yogaskola tillsammans. Det var viktigt för dem att sprida yoga till alla oavsett yrke, bakgrund, kön eller religion . De insåg snart att de behövde ytterligare hjälp med detta uppdrag så de startade yog

Tillsammans är vi Uppsala Yogaskola

Jag översköljs av tacksamhet när jag ser alla bilder från året som gått! Underbara människor och fullt av nyfikenhet, värme och kunskap. Stillhet, energi, närvaro, djup. Frihet. Skratt. Och ärlig längtan efter att leva äkta och utforska yogans djup tillsammans. Det vill vi fira med mer tid tillsammans! Torsdag 13 mars har vi Swami Maitreyi här för Yoga i vardagen och naturen och efter det från ca 19.15 bjuder vi på smörgåstårta, te och efterrätt och umgås tillsammans.  Sen övergår vi till kirtan och eldceremoni (havan), speciellt dedikerat till hälsa på alla plan för alla under sommaren.  En varm kram från oss alla inför sommaren! Boka din biljett via bokningssystemet som vanligt. Om du bara har möjlighet att komma en del av kvällen så hör av dig bara på info@uppsalayogaskola.se Ser fram emot många fler såna här härliga stunder tillsammans!

Ett paket yoga

  Ibland får jag frågan "måste man köpa hela paketet och skriva under på allt inom yoga?" . Jag tror inte att yoga är något paket som man ska köpa, men det är ett oerhört stort system av tekniker, livsstil och synsätt som uppstått när yogis studerat vad det är att vara människa (eller kanske till och med vad det är att vara levande).  Alla vi som undervisar yoga har fördjupat oss i det stora ämnet och försökt förstå vad yoga är och vad livet är. När vi sen undervisar yoga försöker vi bryta ner yogans övningar och filosofi till lagom stora bitar för dig att utforska, erfara och se om det resonerar med dina erfarenheter av livet. Vi provar själva samma sak och lär ut det vi upptäckt. Satyananda yoga är en integral yogagform som innefattar flera yogaformer (inte bara fysisk yoga). Jag är övertygad om att varje människa har ett eget modersmål som vi förstår yogan bäst på. För någon är det via de fysiska positionerna (asanas). för en annan genom andingsövningar (pranayama), via y