Fortsätt till huvudinnehåll

Namaskara - att se varann (igen)

Foto: Momentuum


21 juni var det Internationella Yogadagen. Satyanada Yogas säte i Bihar School har skickat med oss två yogiska förhållningssätt att kontemplera över denna yogadag. Den ena kallas Namaskara - hälsning.

Enligt Swami Niranjananda Saraswati "Namaskara är en indikation av ödmjukhet. När du utövar namaskara uttrycks ödmjukhet och arrogans får stå tillbaka, gå i bakgrunden. När du hälsar på någon, se på dem med ett leende så att du ger glädje till deras liv. På det sättet, med respekt och ödmjukhet, blir världen en bättre plats."

Tänk på hur ofta du hälsar på människor den här veckan. Gör du det per automatik som en del av den sociala koden eller med känsla och respekt för den du möter? Pröva att möta varje person med känsla och öppna ögon för allt det goda inom dem. En enkel medveten handling som gör skillnad.

Jag har försökt följa det här under de senaste dagarna. Först tänkte jag att det var enkelt. Sen insåg jag hur mycket vi tappat bort detta grundläggande enkla i vår digitala värld. Vi flyr in i skärmar och blir uppslukade och kommer bara ut ur vår egen värld en liten stund för att pliktskyldigast säga hej en kort stund och sen återvända till det vi gjorde på skärmen. Vi hälsar inte naturligt på dem vi står bredvid i kön i affären eller på busshållplatsen.  I vissa större människoströmmar som centralstationen eller torg kanske vi till och med tittar bort när det kommer andra människor, skärmar av oss. Förlorar lite mänsklig kontakt. En form av arrogans? Kanske. Eller ett form av skydd för alla intryck vi översköljs av. 

Men ändå. Titta upp, möt en blick, pröva bryta mönstren. Se varann på riktigt. Skapa lite förändring i det lilla.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

När tack känns för litet

I helgen har vi tackat Anandaroopa och Karmaroopa (Maria och Zeljko Rotim) som lett yogaskolan under 21 år. Det går inte att säga tack nog till någon som burit yogaskolan under så lång tid och funnits på centret dag och natt för att vi ska kunna komma och få yoga. Och som visat på yogan under lektioner och i vardagen för att sprida den vidare. Uppsala Yogaskola startade egentligen redan på 70-talet när Swami Nirvikalpananda kom hem från Mungir i Indien med uppdraget att sprida yoga i Uppsala . Hon började lära ut yoga i sin lägenhet och hade 8 platser åt gången i vardagsrummet. Verksamheten växte då efterfrågan på yoga var stor och 1981 etablerades Uppsala Yogaskola. Nirvi fick hjälp av sin (blivande) make Swami Omananda och tillsammans drev de både Stockholms Yogaskola och Uppsala Yogaskola tillsammans. Det var viktigt för dem att sprida yoga till alla oavsett yrke, bakgrund, kön eller religion . De insåg snart att de behövde ytterligare hjälp med detta uppdrag så de startade yog

Tillsammans är vi Uppsala Yogaskola

Jag översköljs av tacksamhet när jag ser alla bilder från året som gått! Underbara människor och fullt av nyfikenhet, värme och kunskap. Stillhet, energi, närvaro, djup. Frihet. Skratt. Och ärlig längtan efter att leva äkta och utforska yogans djup tillsammans. Det vill vi fira med mer tid tillsammans! Torsdag 13 mars har vi Swami Maitreyi här för Yoga i vardagen och naturen och efter det från ca 19.15 bjuder vi på smörgåstårta, te och efterrätt och umgås tillsammans.  Sen övergår vi till kirtan och eldceremoni (havan), speciellt dedikerat till hälsa på alla plan för alla under sommaren.  En varm kram från oss alla inför sommaren! Boka din biljett via bokningssystemet som vanligt. Om du bara har möjlighet att komma en del av kvällen så hör av dig bara på info@uppsalayogaskola.se Ser fram emot många fler såna här härliga stunder tillsammans!

Ett paket yoga

  Ibland får jag frågan "måste man köpa hela paketet och skriva under på allt inom yoga?" . Jag tror inte att yoga är något paket som man ska köpa, men det är ett oerhört stort system av tekniker, livsstil och synsätt som uppstått när yogis studerat vad det är att vara människa (eller kanske till och med vad det är att vara levande).  Alla vi som undervisar yoga har fördjupat oss i det stora ämnet och försökt förstå vad yoga är och vad livet är. När vi sen undervisar yoga försöker vi bryta ner yogans övningar och filosofi till lagom stora bitar för dig att utforska, erfara och se om det resonerar med dina erfarenheter av livet. Vi provar själva samma sak och lär ut det vi upptäckt. Satyananda yoga är en integral yogagform som innefattar flera yogaformer (inte bara fysisk yoga). Jag är övertygad om att varje människa har ett eget modersmål som vi förstår yogan bäst på. För någon är det via de fysiska positionerna (asanas). för en annan genom andingsövningar (pranayama), via y