Fortsätt till huvudinnehåll

Yoga i vardagen


Just nu har vi besök av Swami Maitreyi, en svensk yogini och sannyasi som är en av Satyanandayogans mest erfarna lärare. Hon började undervisa yoga här på Uppsala Yogaskola på 80-talet och åkte sen till Indien för att vara med på en 6-månaders fördjupningskurs. Den fördjupningen varade i 18 år på Bihar School i Indien, där hon med tiden tog emot grupper och ledde kurser och utforskade yoga tillsammans med ledningen i Bihar School. Sen blev hon utsänd till Colombia där hon bott de senaste 10 åren och lett fördjupningskurser i yoga.

Det är första gången som jag (Susanna) träffar swami Maitreyi och jag är oerhört glad att hon kom till Sverige just nu och kunde komma till oss och hålla kurs. Inom Satyanandayoga finns det ett citat som lyder 'simple practice, deep knowledge'. Den där sortens enkelhet som kommer av lång erfarenhet, där inga övningar är för simpla utan man kommer till djupet av varje övning, fullständigt närvarande i varje andetag.  Jag associerar till erfarna meditationslärare som mediterat i årtionden och när man frågar vilken teknik de använder och vad de upplever säger de något i stil med 'jag bara följer andningen'. Alltså tillbaka till de första stegen i meditation, stillhet och andning. 

Så känns det på Swami Maitreyis klasser. Hon lyfter fram enkla rörelser och övningar som alla kan göra, med intentionen att vi ska kunna ta med oss övningar som vi kan göra 5 eller 10 minuter någon gång under dagen för att 'connecta', samla ihop oss och grundas, vara närvarande. Emellan övningarna förklarar hon varför vi gör dem och guidar oss framåt. Hon delar med sig av kunskap som berör. Vi gör katten och går in i ett kattdjurs kvaliteter. Vi andas med träden. Vi får lära oss vad ett mantra egentligen är och hur medvetenheten om andningen kan grunda oss i nuet. Vilka andningsövningar som kan hjälpa vid klimakteriet och vilka övningar som kan grunda oss i ungdomen. Hon finns där för frågor och lyssnar och ger råd. Närvarande, enkel och andas yoga. Det är inspirerande att se. 

Hon uppmärksammar oss på yogaekologi och hur vi är en del av naturen. Hon ger enkla råd om hur yoga kan få lära oss att leve mer glädjefyllt, avspänt, kreativt och harmoniskt. Och visar på hur yogan är så mycket mer än att göra yogaövningar någon gång i veckan, utan kan ge verktyg till vår vardag precis som den ser ut. Swami Maitreyi belyser hur vi kan hitta den inre glädjen som blir ett spontant uttryck i vårt umgänge, tankar, känslor och beteende.

Och så stillheten i rummet. Total närvaro och känslan av att bara få vara, där allt annat försvinner. En grundande energi som fyller oss i andetagen. "Det är likadant överallt i världen när man kommer till ett Satyanandacenter. Det är samma energi och känsla. Av värme och familj och en lugn grundande energi" säger Swami Maitreyi. 

Jag rekommenderar alla som har möjlighet att komma åtminstone en av de återstående torsdagarna med Swami Maitreyi och låt dig inspireras till din egen yogapraktik. Ikväll har vi ett tillfälle, på torsdag 13 juni är det ytterligare ett med efterföljande sommarfest och sen kommer sista tillfället 20 juni. 17.30-19.00. 

Swami Maitreyi är i Sverige under sommaren och sen bär det troligtvis av mot Indien igen. Ett nytt skede, en ny plats. Men så länge som hon är här i Sverige passar vi på att fylla på och ta del av hennes erfarenhet av yoga. Stort tack för det!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kirtan Jam - fredag 7 sept 2018

På fredag är det dags för Kirtan Jam igen! Låt oss presentera kirtanteamet som längtar att få dela bhakti med dig!

Enda sen vi övade i söndags så är hela jag full av alla vackra mantran.... Vi ses på fredag 20-22.30. Och efter kirtan är det midnattsgong med Amritasagar och Erika. Laddat för en riktig fredagkväll!


Susanna

Välkommen hit, välkommen hem!

Första gången jag skulle prova yoga på riktigt googlade jag mig till Uppsala Yogaskola. Jag hade provat några versioner av yoga förut, men tyckte att det saknades något och letade vidare. I och för sig var det kanske inte så konstigt att jag saknade något när den instruktören jag provat yoga hos inte hade yogat på hela sommaren och inte riktigt kom ihåg hur man gjorde. Hur som helst gjorde det att jag tog mig vidare och hamnade i en trappuppgång på St Olofsgatan 11. 

Jag tänkte att det värsta som kan hända är att jag slösar bort en timme av mitt liv (och det är väl inte så farligt), eller så hittar jag det jag letar efter. Jag tryckte ner dörrhandtaget och fick upp en liten springa. Jag såg bara en vit vägg och kände en svag lukt av rökelse. Men tanken som slog mig var momentan 'det här är ett andligt hem'. Jag blev lite förvånad över min tanke och beslöt mig för att se om det stämde.

Det gjorde det. Här har jag trivts och vuxit sen dess. I yogasalen i den ombyggda lägenheten. D…

Sankalpa öppnar upp vägen

I Yoga Nidra praktiserar vi något som kallas Sankalpa, din intention, längtan eller riktning i livet.

Om vi inte vet vart vi vill är det svårt att komma dit. Yoga Nidra hjälper oss att slappna av på en så djup nivå att vi släpper alla masker, murar och skydd som vi sätter upp mot omvärlden och/eller oss själva. Vi öppnar oss för oss själva och vad vi vill och längtar efter, som en knopp som slår ut i full blom.

En sankalpa formuleras utifrån vår djupa längtan utan att censurera vad som kommer upp. Den formuleras i positiva ordalag som om det redan var verklighet. Det finns många liknelser som försöker förklara hur sankalpa fungerar; ett frö som sås i jorden och växer tills det blir synligt i vårt liv. Eller som ett ankare som förankrar oss i riktningen och leder framåt. Eller som ett råd vi ger oss själva utifrån vad vi skulle säga om vi var äldre än vi är idag och ville säga något till vår nuvarande ålder.

Sankalpa är ett kraftfullt verktyg. Om vi försöker förankra oss i något som inte …