Fortsätt till huvudinnehåll

Yoga i vardagen


Just nu har vi besök av Swami Maitreyi, en svensk yogini och sannyasi som är en av Satyanandayogans mest erfarna lärare. Hon började undervisa yoga här på Uppsala Yogaskola på 80-talet och åkte sen till Indien för att vara med på en 6-månaders fördjupningskurs. Den fördjupningen varade i 18 år på Bihar School i Indien, där hon med tiden tog emot grupper och ledde kurser och utforskade yoga tillsammans med ledningen i Bihar School. Sen blev hon utsänd till Colombia där hon bott de senaste 10 åren och lett fördjupningskurser i yoga.

Det är första gången som jag (Susanna) träffar swami Maitreyi och jag är oerhört glad att hon kom till Sverige just nu och kunde komma till oss och hålla kurs. Inom Satyanandayoga finns det ett citat som lyder 'simple practice, deep knowledge'. Den där sortens enkelhet som kommer av lång erfarenhet, där inga övningar är för simpla utan man kommer till djupet av varje övning, fullständigt närvarande i varje andetag.  Jag associerar till erfarna meditationslärare som mediterat i årtionden och när man frågar vilken teknik de använder och vad de upplever säger de något i stil med 'jag bara följer andningen'. Alltså tillbaka till de första stegen i meditation, stillhet och andning. 

Så känns det på Swami Maitreyis klasser. Hon lyfter fram enkla rörelser och övningar som alla kan göra, med intentionen att vi ska kunna ta med oss övningar som vi kan göra 5 eller 10 minuter någon gång under dagen för att 'connecta', samla ihop oss och grundas, vara närvarande. Emellan övningarna förklarar hon varför vi gör dem och guidar oss framåt. Hon delar med sig av kunskap som berör. Vi gör katten och går in i ett kattdjurs kvaliteter. Vi andas med träden. Vi får lära oss vad ett mantra egentligen är och hur medvetenheten om andningen kan grunda oss i nuet. Vilka andningsövningar som kan hjälpa vid klimakteriet och vilka övningar som kan grunda oss i ungdomen. Hon finns där för frågor och lyssnar och ger råd. Närvarande, enkel och andas yoga. Det är inspirerande att se. 

Hon uppmärksammar oss på yogaekologi och hur vi är en del av naturen. Hon ger enkla råd om hur yoga kan få lära oss att leve mer glädjefyllt, avspänt, kreativt och harmoniskt. Och visar på hur yogan är så mycket mer än att göra yogaövningar någon gång i veckan, utan kan ge verktyg till vår vardag precis som den ser ut. Swami Maitreyi belyser hur vi kan hitta den inre glädjen som blir ett spontant uttryck i vårt umgänge, tankar, känslor och beteende.

Och så stillheten i rummet. Total närvaro och känslan av att bara få vara, där allt annat försvinner. En grundande energi som fyller oss i andetagen. "Det är likadant överallt i världen när man kommer till ett Satyanandacenter. Det är samma energi och känsla. Av värme och familj och en lugn grundande energi" säger Swami Maitreyi. 

Jag rekommenderar alla som har möjlighet att komma åtminstone en av de återstående torsdagarna med Swami Maitreyi och låt dig inspireras till din egen yogapraktik. Ikväll har vi ett tillfälle, på torsdag 13 juni är det ytterligare ett med efterföljande sommarfest och sen kommer sista tillfället 20 juni. 17.30-19.00. 

Swami Maitreyi är i Sverige under sommaren och sen bär det troligtvis av mot Indien igen. Ett nytt skede, en ny plats. Men så länge som hon är här i Sverige passar vi på att fylla på och ta del av hennes erfarenhet av yoga. Stort tack för det!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Var inte rädd, var klok

Vi vill följa upp och berätta hur vi tänker kring COVID-19 (corona) då vi är måna om din och andras hälsa. Vi följer de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten satt upp. Vi är inte fler än tio personer per klass och har mattorna med två meter emellan. Läs gärna igenom våra åtgärder nedan.

Uppdatering 28 mars 2019: 

Yogaskolan är öppen enligt schema för att du ska få en lugn stund på mattan.Ventilationen är god och det finns gott om plats att sprida ut sig i salen. Vi ställer inte in några klaser förutom om läraren blir sjuk och vi inte skulle hitta vikarie. Om någon klass ställs in meddelar vi alla anmälda och uppdaterar bokningssystemet. Var därför extra noggrann med att anmäla dig. Vi har också sett till att skapa fler goda vanor för att du ska känna dig trygg:
Avstå klass om: du har förkylningssymptom. Chansa inte. Samma gäller om du vistats i någon av de länder som drabbats, då bör du stanna hemma 14 dagar.Ta med: egen yogamatta eller ett tygstycke/handduk som skydd, en extra tröja elle…

Sankalpa öppnar upp vägen

I Yoga Nidra praktiserar vi något som kallas Sankalpa, din intention, längtan eller riktning i livet.

Om vi inte vet vart vi vill är det svårt att komma dit. Yoga Nidra hjälper oss att slappna av på en så djup nivå att vi släpper alla masker, murar och skydd som vi sätter upp mot omvärlden och/eller oss själva. Vi öppnar oss för oss själva och vad vi vill och längtar efter, som en knopp som slår ut i full blom.

En sankalpa formuleras utifrån vår djupa längtan utan att censurera vad som kommer upp. Den formuleras i positiva ordalag som om det redan var verklighet. Det finns många liknelser som försöker förklara hur sankalpa fungerar; ett frö som sås i jorden och växer tills det blir synligt i vårt liv. Eller som ett ankare som förankrar oss i riktningen och leder framåt. Eller som ett råd vi ger oss själva utifrån vad vi skulle säga om vi var äldre än vi är idag och ville säga något till vår nuvarande ålder.

Sankalpa är ett kraftfullt verktyg. Om vi försöker förankra oss i något som inte …

Tillsammans är vi Uppsala Yogaskola

Jag översköljs av tacksamhet när jag ser alla bilder från året som gått!
Underbara människor och fullt av nyfikenhet, värme och kunskap. Stillhet, energi, närvaro, djup. Frihet. Skratt. Och ärlig längtan efter att leva äkta och utforska yogans djup tillsammans.

Det vill vi fira med mer tid tillsammans! Torsdag 13 mars har vi Swami Maitreyi här för Yoga i vardagen och naturen och efter det från ca 19.15 bjuder vi på smörgåstårta, te och efterrätt och umgås tillsammans. 
Sen övergår vi till kirtan och eldceremoni (havan), speciellt dedikerat till hälsa på alla plan för alla under sommaren.  En varm kram från oss alla inför sommaren! Boka din biljett via bokningssystemet som vanligt. Om du bara har möjlighet att komma en del av kvällen så hör av dig bara på info@uppsalayogaskola.se

Ser fram emot många fler såna här härliga stunder tillsammans!