Fortsätt till huvudinnehåll

Yoga i vardagen


Just nu har vi besök av Swami Maitreyi, en svensk yogini och sannyasi som är en av Satyanandayogans mest erfarna lärare. Hon började undervisa yoga här på Uppsala Yogaskola på 80-talet och åkte sen till Indien för att vara med på en 6-månaders fördjupningskurs. Den fördjupningen varade i 18 år på Bihar School i Indien, där hon med tiden tog emot grupper och ledde kurser och utforskade yoga tillsammans med ledningen i Bihar School. Sen blev hon utsänd till Colombia där hon bott de senaste 10 åren och lett fördjupningskurser i yoga.

Det är första gången som jag (Susanna) träffar swami Maitreyi och jag är oerhört glad att hon kom till Sverige just nu och kunde komma till oss och hålla kurs. Inom Satyanandayoga finns det ett citat som lyder 'simple practice, deep knowledge'. Den där sortens enkelhet som kommer av lång erfarenhet, där inga övningar är för simpla utan man kommer till djupet av varje övning, fullständigt närvarande i varje andetag.  Jag associerar till erfarna meditationslärare som mediterat i årtionden och när man frågar vilken teknik de använder och vad de upplever säger de något i stil med 'jag bara följer andningen'. Alltså tillbaka till de första stegen i meditation, stillhet och andning. 

Så känns det på Swami Maitreyis klasser. Hon lyfter fram enkla rörelser och övningar som alla kan göra, med intentionen att vi ska kunna ta med oss övningar som vi kan göra 5 eller 10 minuter någon gång under dagen för att 'connecta', samla ihop oss och grundas, vara närvarande. Emellan övningarna förklarar hon varför vi gör dem och guidar oss framåt. Hon delar med sig av kunskap som berör. Vi gör katten och går in i ett kattdjurs kvaliteter. Vi andas med träden. Vi får lära oss vad ett mantra egentligen är och hur medvetenheten om andningen kan grunda oss i nuet. Vilka andningsövningar som kan hjälpa vid klimakteriet och vilka övningar som kan grunda oss i ungdomen. Hon finns där för frågor och lyssnar och ger råd. Närvarande, enkel och andas yoga. Det är inspirerande att se. 

Hon uppmärksammar oss på yogaekologi och hur vi är en del av naturen. Hon ger enkla råd om hur yoga kan få lära oss att leve mer glädjefyllt, avspänt, kreativt och harmoniskt. Och visar på hur yogan är så mycket mer än att göra yogaövningar någon gång i veckan, utan kan ge verktyg till vår vardag precis som den ser ut. Swami Maitreyi belyser hur vi kan hitta den inre glädjen som blir ett spontant uttryck i vårt umgänge, tankar, känslor och beteende.

Och så stillheten i rummet. Total närvaro och känslan av att bara få vara, där allt annat försvinner. En grundande energi som fyller oss i andetagen. "Det är likadant överallt i världen när man kommer till ett Satyanandacenter. Det är samma energi och känsla. Av värme och familj och en lugn grundande energi" säger Swami Maitreyi. 

Jag rekommenderar alla som har möjlighet att komma åtminstone en av de återstående torsdagarna med Swami Maitreyi och låt dig inspireras till din egen yogapraktik. Ikväll har vi ett tillfälle, på torsdag 13 juni är det ytterligare ett med efterföljande sommarfest och sen kommer sista tillfället 20 juni. 17.30-19.00. 

Swami Maitreyi är i Sverige under sommaren och sen bär det troligtvis av mot Indien igen. Ett nytt skede, en ny plats. Men så länge som hon är här i Sverige passar vi på att fylla på och ta del av hennes erfarenhet av yoga. Stort tack för det!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstschemat är klart!

Höstens schema har lagt sig och är redo för dig. Det väntar kurser på grundnivå, fortsättning och fördjupning. Lugna kurser och lite mer fysiska kurser. Utrymme för dig på mattan att få utforska vad det är att vara människa, få komma till ro genom rörelse och stillhet. Kanske har du ditt eget skäl att börja yoga som behöver bli mött? De flesta kurserna kommer att ges både på plats i yogaskolan och via Zoom så att du kan vara med hemifrån om du behöver. Vi fortsätter yoga ute under himlens rymd fram till mitten på september och  sen flyttar vi in de klasserna under namnet Yoga Inifrån Ut. Den här terminen kommer vi inte att följa perioder där alla kurser startar samtidigt och kurserna kommer också ha olika längd. Vi sprider helt enkelt kursstarterna lite för att inte få allt att hända samtidigt. Kurserna är precis som förut öppna för drop-in i mån av plats, men du får förstås mest ut av en kurs om du har möjlighet att gå varje vecka. Om du vill gå mer än en gång per vecka fin

Ge näring till det du vill ska växa

Vårtecknen börjar visa sig efter den här varma vintern! Yoga kan också få saker att växa inom oss. Yogan beskriver hur vi kan odla och nära de egenskaper vi vill ha mer av i livet så att de växer sig starka.   Många av de visa yogaskrifterna poängterar också att ha en stärkande gemenskap , att vi behöver vara med människor som uppmuntrar vår utveckling så att vi blir stärkta att fortsätta. Det är en av anledningarna till att jag tror att en yogaskola eller ett yogacenter är så viktigt.  Här kan du få utrymme att bara vara, att höra din inre röst bortom allt som pågår i din vardag. Och träffa andra som också vill utvecklas och bli mer människa. Smittas av varandras energi, inspiration och vilja. Och bara sitta och vara kring tebordet efter en yogaklass i den där stillheten som så ofta uppstår när man inte behöver säga någonting. I det enkla bor livets storhet. Eller som Lennart Knutsson uttryckte det i en facebookpost nyligen; "I vissa sammanhang och på vissa pl

Var inte rädd, var klok

Vi vill följa upp och berätta hur vi tänker kring COVID-19 (corona) då vi är måna om din och andras hälsa. Vi följer de riktlinjer som  Folkhälsomyndigheten  satt upp. Vi är inte fler än 12 personer per klass och har mattorna med 1.5-2 meter emellan. Läs gärna igenom våra åtgärder nedan. Uppdatering 10 aug 2020:  Yogaskolan är öppen enligt schema för att du ska få en lugn stund på mattan.  Ventilationen är god och det finns gott om plats att sprida ut sig i salen. Vi ställer inte in några klaser förutom om läraren blir sjuk och vi inte skulle hitta vikarie. Om någon klass ställs in meddelar vi alla anmälda och uppdaterar bokningssystemet. Var därför extra noggrann med att anmäla dig (om du går hel kurs är du automatisk anmäld till alla tillfällen). Vi har också sett till att skapa fler goda vanor för att du ska känna dig trygg: Avstå klass om:  du har förkylningssymptom och låt det gå två symptomfria dagar innan du kommer. Chansa inte. På de flesta klasser och kurser kan