Fortsätt till huvudinnehåll

Yoga i vardagen


Just nu har vi besök av Swami Maitreyi, en svensk yogini och sannyasi som är en av Satyanandayogans mest erfarna lärare. Hon började undervisa yoga här på Uppsala Yogaskola på 80-talet och åkte sen till Indien för att vara med på en 6-månaders fördjupningskurs. Den fördjupningen varade i 18 år på Bihar School i Indien, där hon med tiden tog emot grupper och ledde kurser och utforskade yoga tillsammans med ledningen i Bihar School. Sen blev hon utsänd till Colombia där hon bott de senaste 10 åren och lett fördjupningskurser i yoga.

Det är första gången som jag (Susanna) träffar swami Maitreyi och jag är oerhört glad att hon kom till Sverige just nu och kunde komma till oss och hålla kurs. Inom Satyanandayoga finns det ett citat som lyder 'simple practice, deep knowledge'. Den där sortens enkelhet som kommer av lång erfarenhet, där inga övningar är för simpla utan man kommer till djupet av varje övning, fullständigt närvarande i varje andetag.  Jag associerar till erfarna meditationslärare som mediterat i årtionden och när man frågar vilken teknik de använder och vad de upplever säger de något i stil med 'jag bara följer andningen'. Alltså tillbaka till de första stegen i meditation, stillhet och andning. 

Så känns det på Swami Maitreyis klasser. Hon lyfter fram enkla rörelser och övningar som alla kan göra, med intentionen att vi ska kunna ta med oss övningar som vi kan göra 5 eller 10 minuter någon gång under dagen för att 'connecta', samla ihop oss och grundas, vara närvarande. Emellan övningarna förklarar hon varför vi gör dem och guidar oss framåt. Hon delar med sig av kunskap som berör. Vi gör katten och går in i ett kattdjurs kvaliteter. Vi andas med träden. Vi får lära oss vad ett mantra egentligen är och hur medvetenheten om andningen kan grunda oss i nuet. Vilka andningsövningar som kan hjälpa vid klimakteriet och vilka övningar som kan grunda oss i ungdomen. Hon finns där för frågor och lyssnar och ger råd. Närvarande, enkel och andas yoga. Det är inspirerande att se. 

Hon uppmärksammar oss på yogaekologi och hur vi är en del av naturen. Hon ger enkla råd om hur yoga kan få lära oss att leve mer glädjefyllt, avspänt, kreativt och harmoniskt. Och visar på hur yogan är så mycket mer än att göra yogaövningar någon gång i veckan, utan kan ge verktyg till vår vardag precis som den ser ut. Swami Maitreyi belyser hur vi kan hitta den inre glädjen som blir ett spontant uttryck i vårt umgänge, tankar, känslor och beteende.

Och så stillheten i rummet. Total närvaro och känslan av att bara få vara, där allt annat försvinner. En grundande energi som fyller oss i andetagen. "Det är likadant överallt i världen när man kommer till ett Satyanandacenter. Det är samma energi och känsla. Av värme och familj och en lugn grundande energi" säger Swami Maitreyi. 

Jag rekommenderar alla som har möjlighet att komma åtminstone en av de återstående torsdagarna med Swami Maitreyi och låt dig inspireras till din egen yogapraktik. Ikväll har vi ett tillfälle, på torsdag 13 juni är det ytterligare ett med efterföljande sommarfest och sen kommer sista tillfället 20 juni. 17.30-19.00. 

Swami Maitreyi är i Sverige under sommaren och sen bär det troligtvis av mot Indien igen. Ett nytt skede, en ny plats. Men så länge som hon är här i Sverige passar vi på att fylla på och ta del av hennes erfarenhet av yoga. Stort tack för det!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

När tack känns för litet

I helgen har vi tackat Anandaroopa och Karmaroopa (Maria och Zeljko Rotim) som lett yogaskolan under 21 år. Det går inte att säga tack nog till någon som burit yogaskolan under så lång tid och funnits på centret dag och natt för att vi ska kunna komma och få yoga. Och som visat på yogan under lektioner och i vardagen för att sprida den vidare. Uppsala Yogaskola startade egentligen redan på 70-talet när Swami Nirvikalpananda kom hem från Mungir i Indien med uppdraget att sprida yoga i Uppsala . Hon började lära ut yoga i sin lägenhet och hade 8 platser åt gången i vardagsrummet. Verksamheten växte då efterfrågan på yoga var stor och 1981 etablerades Uppsala Yogaskola. Nirvi fick hjälp av sin (blivande) make Swami Omananda och tillsammans drev de både Stockholms Yogaskola och Uppsala Yogaskola tillsammans. Det var viktigt för dem att sprida yoga till alla oavsett yrke, bakgrund, kön eller religion . De insåg snart att de behövde ytterligare hjälp med detta uppdrag så de startade yog

Tillsammans är vi Uppsala Yogaskola

Jag översköljs av tacksamhet när jag ser alla bilder från året som gått! Underbara människor och fullt av nyfikenhet, värme och kunskap. Stillhet, energi, närvaro, djup. Frihet. Skratt. Och ärlig längtan efter att leva äkta och utforska yogans djup tillsammans. Det vill vi fira med mer tid tillsammans! Torsdag 13 mars har vi Swami Maitreyi här för Yoga i vardagen och naturen och efter det från ca 19.15 bjuder vi på smörgåstårta, te och efterrätt och umgås tillsammans.  Sen övergår vi till kirtan och eldceremoni (havan), speciellt dedikerat till hälsa på alla plan för alla under sommaren.  En varm kram från oss alla inför sommaren! Boka din biljett via bokningssystemet som vanligt. Om du bara har möjlighet att komma en del av kvällen så hör av dig bara på info@uppsalayogaskola.se Ser fram emot många fler såna här härliga stunder tillsammans!

Ett paket yoga

  Ibland får jag frågan "måste man köpa hela paketet och skriva under på allt inom yoga?" . Jag tror inte att yoga är något paket som man ska köpa, men det är ett oerhört stort system av tekniker, livsstil och synsätt som uppstått när yogis studerat vad det är att vara människa (eller kanske till och med vad det är att vara levande).  Alla vi som undervisar yoga har fördjupat oss i det stora ämnet och försökt förstå vad yoga är och vad livet är. När vi sen undervisar yoga försöker vi bryta ner yogans övningar och filosofi till lagom stora bitar för dig att utforska, erfara och se om det resonerar med dina erfarenheter av livet. Vi provar själva samma sak och lär ut det vi upptäckt. Satyananda yoga är en integral yogagform som innefattar flera yogaformer (inte bara fysisk yoga). Jag är övertygad om att varje människa har ett eget modersmål som vi förstår yogan bäst på. För någon är det via de fysiska positionerna (asanas). för en annan genom andingsövningar (pranayama), via y